«Кращі з кращих»: у Києві вручили ресторанну премію «СІЛЬ»

28 листопада у Києві відбулася церемонія нагородження переможців національної ресторанної премії «СІЛЬ». Вона проходила у КВЦ «Парковий», а подію відвідали відомі ресторатори, знамениті шеф-кухарі та зірки шоу-бізнесу. Серед гостей був і журналіст видання Folga’, який підготував для вас репортаж про цей знаковий вечір. Як пройшов захід та хто отримав заповітні нагороди у вигляді мідних пателень — читайте у нашому матеріалі.

Престижна премія «СІЛЬ», заснована у 2013 році, є місцем зустрічі найталановитіших, найуспішніших та найперспективніших рестораторів, шефів та бізнесменів з усіх куточків України. Ось уже 9 років місія проєкту залишається незмінною — розвиток ресторанної галузі країни та формування якісних орієнтирів.

Премія «СІЛЬ» 2021: як пройшла церемонія вручення нагород

Цього року заявки на премію подали майже 3000 ресторанів. 145 учасників пройшли у фінал, а 17 отримали символічні нагороди у вигляді мідних пателень.

Мідна сковорода – премія «СІЛЬ»
Премія «СІЛЬ» у КВЦ «Парковий» фото

Нагородження пройшло в тому ж місці, що й Creative Chefs Summit,про який ми вам нещодавно розповідали, — у просторому та стильному КВЦ «Парковий». Перед офіційною церемонією гості спілкувалися у неформальній атмосфері, пригощалися шампанським та фотографувалися на червоній доріжці.

Червона доріжка премії «СІЛЬ» 2021
Віце-міс Україна 2021 Луїза Філатова на премії «СІЛЬ» фото
Єлизавета Насарая на премії «СІЛЬ»
Гіоргі Іукурідзе на премії «СІЛЬ» 2021
ресторан «Тайський привіт»
Євген Клопотенко на премії «СІЛЬ» 2021

Серед запрошених був співзасновник ресторану «100 років тому вперед» та переможець п’ятого сезону «МайстерШеф Україна» Євген Клопотенко. Він розповів журналісту Folga', які якості, на його думку, вирізняють справжнього шефа.

— Будь-яка людина, звичайно, не може навчитися готувати так, як шеф, оскільки в цій професії треба вміти не лише готувати, а й організовувати, думати та створювати. Шефами народжуються! А бажання та вміння все покращувати — це визначальні якості, які свідчать про те, що людина має до цього ремесла покликання.

Євген Клопотенко фото

Для урочистостей був заявлений дрес-код black tie. Серед багатьох гостей неможливо було не помітити Єлизавету Насараю, яка позувала на килимовій доріжці в ефектній довгій червоній сукні. Управителька проєкту Boffo Gallery Bar поділилася з виданням Folga' своїми думками про премію:

— Я вважаю, що премія «СІЛЬ» для України — це своєрідний «Мішлен». Добре, коли ресторатори намагаються здобути цю нагороду, бо так вони модернізують свій продукт, щоб він був цікавим та жаданим. Коли між закладами є суперництво, то цим ми розвиваємо одне одного. Звичайно, для нас первинна думка гостей, але й оцінка професіоналів та експертного журі дуже важлива. І, знову ж таки, гостям подобається відвідувати заклади, які вважаються найкращими у своїй сфері та відзначені нагородами.

Гості премії «СІЛЬ» 2021

Захід перемістився до зали: там відбулася офіційна церемонія нагородження та банкет. Ведучим вечора був популярний український шоумен Анатолій Анатоліч. Гостям подавали найвишуканіші частування: королівські креветки, телятину під найніжнішим соусом, лосось, хамон та манговий сорбет.

Премія «СІЛЬ» 2021 фотозвіт

За прозорістю процесу вибору переможців стежили експерти незалежної аудиторської компанії Grant Thornton.

Гостям розповіли, як відбувається оцінювання учасників та вибір переможців. Спочатку відбирають номінантів: одну групу формують експерти проєкту, а друга — заклади, які самостійно подавали заявки на участь. Етап другий — формування переліку фіналістів премії шляхом загального голосування журі у присутності аудитора. На третьому етапі судді проводять оцінювання фіналістів: кожен заклад відвідують чотири рази, після чого виставляють оцінки, аналізуючи всі деталі: від дизайну та гостинності до смаку страв та подачі. Потім журі збирається ще раз, аби вибрати кращих з кращих, яким вручать премію. Все чесно та прозоро.

Мідні сковорідки на премії «СІЛЬ» 2021

Цікаво, що на премію «СІЛЬ» володарі трьох пателень більше не можуть претендувати. Також у проєкті не можуть брати участь ресторани, які належать членам журі.

Ми поцікавилися у директорки Ukrainian Wine & Spirit School, представниці WSET та членкині Асоціації сомельє України Катерини Ющенко , за якими критеріями вона оцінює ресторани з винною картою та винні бари.

— «СІЛЬ» — знаковий захід, еталон, на який треба орієнтуватися. Всі учасники проходять ретельну перевірку, а переможці вважаються зразками бездоганності у ресторанній сфері. Коли ми оцінюємо ресторан, окремо проходимося за кожною категорією: починаючи від атмосфери закладу та завершуючи вином. Звертаємо увагу на те, як винна карта поєднується зі стравами, представленими в закладі. Важливі моменти — температура, зберігання, келихи та подача. Наявність продукції українських виробників вина. Кожен пункт ми оцінюємо у балах і таким чином обираємо переможців.

Сомельє Катерина Ющенко

На події був Гіоргі Іукурідзе, співзасновник найбільшої української виноробні SHABO. Спеціально для видання Folga’ він розповів про тонкощі роботи у складі журі премії «СІЛЬ»:

— Це був мій перший досвід як члена журі премії «СІЛЬ». Можу сказати, що я вражений, наскільки ретельно експерти обирають переможців, — це багатоступенева оцінка, а не загальна чи суб’єктивна думка. У кожній номінації працювало по 3–4 особи, але ми не мали жодних розбіжностей, бо майже відразу визначили явних фаворитів, які не здавали позицій.

Гіоргі Іукурідзе фото

А після вступного слова одного з провідних українських рестораторів  Сави Лібкіна присутнім оголосили імена фаворитів (запам’ятайте їх, якщо захочете відкрити для себе чи відвідати заклади з блискучою репутацією та винятковим меню).

Сава Лібкін на премії «СІЛЬ» 2021

Отже, лауреатами премії «СІЛЬ» у 2021 році стали:

  • Найкраще міське кафе — ЖЗЛ (Київ)

  • Найкращий ресторан національної кухні — Fratelli (Одеса)

  • Найкраща кав’ярня — Foundation Coffee Roasters (Одеса)

  • Найкращий заміський ресторан — Terrace By the Lake (Львів)

  • Найкращий винний бар — Win Bar (Київ)

  • Найкращий ресторан азійської кухні — «Тайський привіт» (Київ)

  • Найкраща кондитерська — SHOco (Львів)

  • Найкращий пивний ресторан — This Is Pivbar (Київ)

  • Найкращий ресторан з винною картою — Vino e сucina (Київ)

  • Найкращий ресторан при готелі — Panorama (Львів)

  • Найкраще кафе-пекарня — Paul (Київ)

  • Найкращий ресторан української кухні — «Ресторація Бачевських» (Львів)

  • Найкращий пивний бар — Var Var (Київ)

  • Найкращий м’ясний ресторан — Steak House (Київ)

  • Найкращий бар — Parovoz Speak Easy (Київ)

  • Вибір журі — Fish & Pussycat Sushi Bar (Київ)

  • Відкриття року — Fenix (Київ)

Усі переможці в номінаціях отримали символічні мідні пательні від французького бренду De Buyer та подарунки від партнерів премії «СІЛЬ».

Ресторани, які перемогли на премії «СІЛЬ» 2021
Найкраща кондитерська 2021 року SHOco
«СІЛЬ» 2021: кав'ярня Foundation Coffee Roasters
Переможці премії «СІЛЬ» 2021
Список лауреатів премії «СІЛЬ» 2021: ресторанFratelli
Церемонія вручення премії «СІЛЬ» 2021: ресторан ЖЗЛ
Премія «СІЛЬ» у Києві
Переможці премії «СІЛЬ» 2021 фото
Тerrace By the Lake на премії «СІЛЬ» 2021
«СІЛЬ» 2021: церемонія нагородження
Партнери премії «СІЛЬ» 2021
«Ресторація Бачевських» на премії «СІЛЬ» 2021
Найкращий бар за версією премії «СІЛЬ» 2021 Parovoz Speak Easy
Сава Лібкін на премії «СІЛЬ» 2021
Премія «СІЛЬ» 2021 у Києві фото
вручення нагороди на премії «СІЛЬ»
Переможці премії «СІЛЬ» 2021: ресторан «Тайський привіт»
Найкращі ресторани країни за версією «СІЛЬ» 2021
Названі найкращі ресторани за версією «СІЛЬ» 2021
Win Bar: найкращий винний бар за версією «СІЛЬ»
Засновники винного бару Win Bar
«СІЛЬ» 2021: Fish & Pussycat Sushi Bar
Усі переможці премії «СІЛЬ» 2021
«СІЛЬ» 2021: фото переможців
«СІЛЬ» 2021: вручення нагород
Найкращий винний бар 2021 года Var Var
Національна ресторанна премія «СІЛЬ» 2021
Фото переможців премії «СІЛЬ» 2021
Огляд премії «СІЛЬ» 2021

Відзначимо, що завершальною частиною події став виступ популярної української співачки Jerry Heil.

Jerry Heil на премії «СІЛЬ» 2021

Протягом 9 років премія «СІЛЬ» робить неоціненний внесок у розвиток української гастроіндустрії, сприяє її покращенню. Приємно усвідомлювати, що в нашій країні існує не лише багато гідних закладів, а й проєкти, що відзначають їхні заслуги та тренди, що впроваджуються у ресторанному бізнесі.

Премія «СІЛЬ» 2021:фотозвіт та репортаж
Як пройшла премія «СІЛЬ» 2021 фото
Фото: Поліна Неводнича, спеціально для Folga’
Анна Мисюк
Автор(ка):
Анна Мисюк